Videoer fra angrepene i Israel og Gaza sprer seg på internett og sosiale medier. Mye av informasjonen er både villedende og feilmerket
Overraskende angrep
Mange ble overrasket sist helg over de voldsomme angrepene Hamas igangsatte mot det sørlige Israel. Israel har nå igangsatt motangrep.
Utfra denne grusomme konflikten sprer deg seg nå svært mye misinformasjon og feilinformasjon. Sosiale medier har mye av skylden for dette.
Ekte videoer, men feil beskrivelser
“BREAKING: Israeli Air Force is striking terror targets in Gaza”. Denne overskriften er til en video som ble delt på X og Facebook kort tid etter at angrepene fra Hamas begynte.
Videoen viser det som skal være et motangrep fra det israelske luftforsvaret mot Gaza. Videoen er helt ekte, men den er fra mai, noe Reuters raskt kunne bekrefte.
En video av det som skal være evakueringen av israelske jagerfly i frykt for angrep fra Hamas har også sirkulert. Opptaket er også ekte, men ble filmet i september og har ikke noe med de nåværende angrepene å gjøre.
Slik er situasjonen på flere sosiale medier. Ulike videoer og opptak fra konflikten mellom Israel og Hamas legges ut og blir feilmerkes slik at det virker som at de er fra de pågående trefningene.
Les også: Amerikanske ungdommer lures av nettsvindel langt oftere enn voksne
Kaos på de sosiale mediene
Både Israel og Hamas har brukt sosiale medier aktivt siden angrepene begynte i helgen. På X, TikTok og Instagram har det israelske forsvaret lagt ut mange innlegg der de fordømmer angrepene og sammenligner Hamas med IS.
Elon Musk bønnfaller brukerne av X, plattformen han eier, om å være på vakt mot falske nyheter og misinformasjon.
Hamas, og personer knyttet til bevegelsen, er utestengt fra X. De har derimot tilgang til Telegram, hvor de har lagt ut videoer fra kamphandlinger og klipp hvor sivile blir kidnappet.
Mange av videoene og oppdateringene som nå deles, legges ut av verifisert brukere. Flere frykter at dette vil bidra til mer usikkerhet og feilrapportering fra konflikten og at et helt feil bilde dannes.
Lektor med mastergrad i historie og journalist i Teknokratiet. Er spaltist i Subjekt og har skrevet for Aftenposten, Klassekampen, Vårt Land, Dagsavisen og Lektorbladet.