Jabra slipper idag de to nye trådløse øreproppene Jabra Elite 8 Active og Jabra Elite 10. Elite 8 Active er propper som med millitærstandard skal tåle alt. Elite 10 er toppmodell og feinschmecker-propper med Dolby Atmos. Vi har testet sistnevnte.
Disclaimer: Man blir nesten lei av teste vanvittig gode produkter. Hva skal man skrive? 10/10 igjen? Det går ikke hver gang. Likevel, Jabra Elite 10 er et produkt som egentlig får topp-score. Men vi må bli strengere. Derfor skal jeg gjøre mitt ypperste i denne testen for å finne svakheter ved produktet.
Anbefalte utsalgspriser:
- Jabra Elite 10: 2999 kroner.
- Jabra Elite 8 Active: 2499 kroner.
Spesifikasjoner Elite 10:
- Dolby Atmos, Dolby Head Tracking
- Jabra ComfortFit-teknologi, semiåpent design som reduserer øretrykk
- 6 mikrofoner
- Jabra Advanced ANC
- HearThrough med vindstøyreduksjon
- 6 timer batteritid (27 timer med etui) med ANC.
- Trådløs lading
- IP57
- Bluetooth Multipoint-tilkobling
- Håndfri stemmeassistent, Fast Pair, Swift Pair, Spotify Tap playback
- Klar for å støtte Bluetooth Low Energy (LE) & LC3, LC3plus codec gjennom fremtidige firmware-oppdateringer
- Anbefalte utsalgspriser:
- Jabra Elite 10: 2999 kroner.
- (Jabra Elite 8 Active: 2499 kroner.)
Knallyd
Gidder nesten ikke å skrive det en gang: Veldig bra lyd. Jabra skriver selv at de ikke gjør noen kompromisser med Elite 10, hverken på batteri, lyd, funksjonalitet – alt skal være topp.
Les også: TEST: Endelig Samsung! Z Flip5 får 9/10. Her er 6 grunner til å velge brettbar
Proppene drives av 10mm store høytalerelementer. Ikke de største jeg har testet, men det beviser vel bare at det ikke er størrelsen som teller.
For lyden er virkelig bra. Rund, god bass, kunne kanskje vært enda kraftigere om elementene var større, men lyden er godt balansert, og er man ikke enig, kan man justere EQ i Jabras tilhørende app, Sound+.
Der finner man også en morsom funksjon jeg aldri har vært borti før, men som slo meg som smått revolusjonerende med det samme:
Retningsbestemt lyd med sporing av hodebevegelser (Spatial sound, Dolby Head tracking.)
Med denne funksjonen aktivert retter lyden seg etter hvor du snur på hodet. Og det høres svært realistisk ut.
I utgangspunktet kommer lyden rett forfra. Men når du snur hodet til høyre og venstre, retter lyden seg slik at det høres ut som at den kommer fra samme sted.
Etter hvert, dersom du ikke snur hodet tilbake, vil lyden rette seg etter den nye retningen.
Dette gir en annen lydopplevelse og det høres omtrent ut som at lydkilden er i rommet. Gøy og stilig, men funksjonen bearbeider også lyden. Det kan virke som at Jabra legger på noe romklang for å forsterke opplevelsen.
Det kan gjøre musikk mindre skarp og mer flytende. Jeg opplever at musikken har mer punch uten funksjonen aktivert.
Og når man har funksjonen aktivert og holder på med andre ting, blir det dessverre litt forstyrrende.
Når jeg sykler gjennom byen med proppene i hodet, (jeg anbefaler ikke å oppholde seg i trafikken med propper!) flytter lyden seg i hver sving. Det blir litt mye. Derimot passer funksjonen bedre om man for eksempel ser film på bussen. Da kan det gi økt innlevelse.
Jeg liker med andre ord funksjonen, men som med mange nye funksjoner, er ikke Dolby Head Tracking noe du trenger. Og som «musikkpurist» lar jeg Head Tracking stort sett være avskrudd. Ikke la funksjonen bli et salgsargument.
Design
Etuiet er forholdsvis nett, og tar ikke voldsomt mye plass i lommen. Men jeg skulle gjerne sett at det var hakket mindre. Samsung Galaxy Buds Live har i mine øyne det perfekte etuiet.
Elite 10 er kledd i delikat myk gummi og er deilige å kjenne på. Materialet gjør dem dessuten gode å ha i øret. Boksen er lett å åpne og proppene smetter ut, uten knot.
Proppene er mer behagelig å ha i øret enn de fleste andre in-ear-propper jeg har testet. Ifølge Jabra er proppene semi-åpne, noe som gjør trykket på ørene mindre. Slik kan man ha de lengre i øret ad gangen uten at det blir ubehagelig.
Proppene sitter dessuten ganske godt fast i ørene, men når jeg rister hardt på hodet faller de ut. Jabra oppfordrer til å prøve alle de forskjellige gummituppene som følger med for å finne ut hvilken som passer ditt øre best.
Etter å ha prøvd ulike proppetutter og kommet frem til hvilke som passer best i mine ører, består proppene hoderistetesten, men støykanselleringen blir vesentlig dårligere. Jeg går tilbake til utganspunktproppetuttene.
Omverdenlyd
Proppenes gjennomlytting (HearThrough) kunne vært hakket høyere justert. I appen kan du velge graden av gjennomlytting, men maks styrke er ikke veldig kraftig. Man hører fint hva som blir sagt, og lyden gjengis naturlig, men litt for lavt.
Støykanselleringen er god og blokkerer ut masse lyd, selvom proppene er semi-åpne. Ifølge Jabra justerer støykanselleringen seg utfra hva som er rundt deg.
Dette skjer gjennom infrasoniske lydbølger som måler ørekanalen og algoritmer som oppdager lydlekkasje og vindforhold. Som følge av dette vil øreproppene automatisk bytte til høyeste ANC-nivå i støyrike omgivelser og til laveste nivå der støyen er lav.
Og man hører at proppene jobber når man er ute og sykler. Med det samme er vindstøyen høy, men så – når proppene får kalibrert seg, forsvinner mesteparten av støyen.
Meget vellykket vindstøyreduksjon med andre ord. Man kan faktisk fint sykle og høre på podcast med disse proppene. Men ikke gjør det! Du er en fare for deg selv og andre. Lytt til naturen og nyt den virkelige verden istedet.
Jabra Elite 10/10?
Proppene skal gi opptil 6 timer avspilling på én lading med støykansellering på og i etuiet skal det være 27 timer til. Det stemmer nok, og er mer enn godt nok for mitt bruk. Hvem har propper i øret i mer enn seks timer ad gangen?
Alt-i-alt et par fantastiske propper. Det skal godt gjøres å bli skuffet av Jabra Elite 10. De er uten tvil de mest komfortable in-ear-proppene jeg har brukt. Og som Jabra skriver, er komfort det viktigste.
Jeg har tradisjonelt foretrukket propper som ligger i øret istedet for å stikke helt inn i øregangen. Men Elite 10 er helt oppe og nikker med Galaxy Buds Live hva angår komfort. Og lyden er mye bedre.
Jeg har strukket meg for å finne haker ved Jabra Elite 10, men de er så godt som perfekte. Litt stort etui trekker proppene ned fra toppscore. Og flaggskipfunksjonen Dolby Head Tracking er gøyal, men unødvendig.
Dessverre har de en litt høy utsalgspris, og det sitter nok langt inne hos mange å bruke tre løk på ørepropper.
Podcast-host, redaktør og forfatter i Teknokratiet. Bachelor i filosofi og master i dokumentarregi. Regissør og fotograf i Newslab, tidligere journalist i ITavisen.
God lyd
Svært komfortable til å være in-ear
Fin app
Super støykansellering
Proppene kansellerer vindstøy godt
Etuiet kunne vært mindre
Kunne hatt mer bass
Dyre