Reddit og YouTube og saksøkes etter en masseskyting som skjedde i 2022. Søksmålene hevder at nettstedene inspirerte og hjalp massedrapsmannen
10 drept i brutal masseskyting
Det var i mai 2022 at atten år gamle Payton Gendron gjennomførte en masseskyting i byen Buffalo, lokalisert nord i den amerikanske delstaten New York. Gendron skjøt til sammen tretten mennesker, ti av dem mistet livet. Alle de døde var afroamerikanere.
Underveis Gendron ropte rasistiske utsagt og strømmet det hele på spillnettstedet Twitch. Et 180-siders manifest som senere ble funnet viste at Gendron var svært radikalisert og trodde på flere kjente konspirasjonsteorier, blant annet «Den store utskiftingen«.
Gendron ble til slutt dømt til elleve livstidsdommer. Masseskytingen igangsatte store debatter om både konspirasjonsteorier og tilgangen til skytevåpen i USA.
Les også: Musk: X dekker saksomkostninger for urettferdig behandling over X-poster
Inspirasjon fra nettet
Søksmålene som nå fremmes av firmaet Everytown Law, kommer på veiene av etterlatte fra masseskytingen. Søksmålet retter seg mot flere teknologiselskap, en våpenprodusent og Gendrons foreldre.
YouTube, gjennom sin eier Alphabet, saksøkes for å ha radikalisert masseskyteren og for å hjulpet til i planleggingen av angrepet.
Tilsvarende søksmål rettes også mot Reddit, hvor det hevdes at nettstedet ga Gendron verdifull informasjon om hvordan en masseskyting kunne gjennomføres.
Reddit var også et av nettstedene hvor opptakene fra masseskytingen ble spredd i tiden etter angrepet.
Flere søksmål mot nettsteder
Det er ikke bare YouTube og Reddit som har blitt saksøkt etter masseskytingen i Buffalo.
Også Amazon, Facebook, Instagram, Diskord og Google har mottatt lignende søksmål hvor det hevdes at de bidro til Gendrons radikalisering og dermed indirekte bidro til masseskytingen.
Flere sosiale medier har de siste årene fått store søksmål rettet mot seg. I juni ble et enormt søksmål igangsatt mot Meta og Facebook.
Søksmålet omhandler unges mentale helse og hvorvidt sosiale medier kan klandres for både selvmord og psykiske problemer.
Lektor med mastergrad i historie og journalist i Teknokratiet. Har ellers skrevet for Aftenposten, Klassekampen, Subjekt, Vårt Land, Dagsavisen og Lektorbladet.