Twitter har offisielt byttet navn til X. Det er derimot en uheldig knipe Elon Musk nå kan få: det er mange som eier rettighetene til navnet «X».
Navnebytte og rebranding av Twitter
Det var i oktober 2022 at Elon Musk kjøpte Twitter for svimlende 440 milliarder kroner. Musk var da tydelig på at han hadde store planer for selskapet. Sinne og frustrasjon brøt ut da han sparket store mengder ansatte og samtidig endret appens brukerinteraksjon.
Søndag forrige uke annonserte Elon Musk Twitters navneendring. Det nye navnet på selskapet, og appen, er «X«. Den kjente Twitter-logoen, en blå fugl, byttes ut med en logo som kun viser bokstaven x.
Les også: Kunstig intelligens skulle gjøre arbeidet enklere. Men det blir ikke nødvendigvis slik.
Navnerettigheter kan påvirke navnendring
Det viser seg at Musk kan få problemer med den allerede gjennomførte navnendring.
Flere selskaper har eier rettighetene til navnet «X», inkludert Meta. Mark Zuckerberg registrerte en «X» logo, som i følge patenten skal brukes til digitale nettverk, i 2019.
Den nye «X» logoen er også svært lik «mathematical double-struck capital X», en bokstav som brukes i tegnsettet Unicode. X-en er også identisk til en «Monotype font «Special Alphabet 4.»
Det har blitt påpekt at denne type x-er har blitt brukt i matematikkbøker verden over siden 1970-tallet. Også Microsoft har eierskap oven en lik x-logo, best kjent som x-en i Xbox.
Søksmål mot Elon Musk er sannsynlig
Verken selskapet Twitter (som snart omdøpes til X-Corp), Meta eller Microsoft har foreløpig uttalt seg om de potensielle juridiske tvistene.
Meta har faktisk fra tidligere vært i lignende problemer. Da selskapet til Zuckerberg byttet navn fra Facebook til Meta kom de søksmål fra både selskapet Metacapital og MetaX.
Enkelte eksperter lurer nå på om valget av det nye navnet, og den nye logoen, kan ha kommet av at Musk rett og slett ville ha noe som var så gjenkjennelig som overhode mulig.
Flere eksperter tror Musk og hans team allerede har tapt mye på navnebyttet og merkevareendringen. Samtidig er det også mange som mener det vil komme søksmål mot Musk og X, kanskje først fra Meta.
Mange var skuffet da Mark Zuckerberg og Elon Musk ikke møttes til kamp etter at de var «enige» om å gjennomføre en runde i oktogonen. Nå er en juridisk kamp om navnerettigheter langt mer sannsynlig. Det er bare å følge med på hva dette kan bringe.
Lektor med mastergrad i historie og journalist i Teknokratiet. Har ellers skrevet for Aftenposten, Klassekampen, Subjekt, Vårt Land, Dagsavisen og Lektorbladet.