En ny internettlov skaper uro i Storbritannia. «Oppskrift på autoritarianisme», sier en kommentator
Beskytte unge og sårbare
Det var i mai 2021 at underhuset i det britiske parlamentet fikk framlagt lovforslaget Online Safety Bill.
Lovforslaget ble fremlagt som et resultat av Online Harms White Paper (et dokument tilsvarende en stortingsmelding) som foreslo hvordan myndighetene bedre kunne skjerme britene fra «skadelig nettinnhold».
Det var spesielt beskyttelsen barn og sårbare grupper som ble framhevet i meldingen, samt hvordan man bedre kan sikre det britiske samfunnet fra datainnbrudd og det mørke nettet. I Storbritannia har debattene om regulering av internett gått betraktelig lengre enn i Norge. Netthets, hatefulle ytringer og digital mobbing er store samfunnsproblemer og bruken av sosiale medier blant unge er langt mer regulert.
Flere reagerte likevel på hva meldingen foreslo. Slik det var framlagt måtte myndigheten tillate langt mer overvåking av nettrafikken. Daværende statsminister Theresa May, og innenriksminister Sajid Javid, var svært fornøyde og mente det var deres plikt å gjøre internett til et tryggere sted.
Kritikerne var likevel klare, skulle dette gjennomføres måtte betydelig overvåking til.
Les også: Vi demonstrerte for mindre skjermtid i barneskolen
«Verdens tryggeste sted på internett»
Online Safety Bill er godkjent av det britiske underhuset og sendt videre til overhuset. Der må den også godkjennes før det tar effekt. Loven har fortsatt sitt opprinnelige hovedbudskap: gjør internett til et tryggere sted.
Men det som ble advart mot skjer nå i praksis. I 2022 utrykte David Davis fra The Telegraph at loven er den største begrensingen av ytringsfrihet i moderne britisk historie.
Bekymret for sensur og overvåking
Slik loven er skrevet vil det britiske kulturdepartementet, gjennom deres Office of Communications, kunne overvåke alle nettplattformer som deler innhold. Det inkluderer sosiale medier og selskapene som ikke følger standardene loven krever, vil kunne bløtlegges med opptil 200 millioner kroner.
Britiske parlamentarikere har forsikret om at dette er reguleringer som først og fremst rettes mot «skadelige materiale». Det kan være pornografi, terrorpropaganda, trusler eller salg av våpen.
Loven er derimot per nå så vag i hva «skadelige materiale» betyr at det vil kreve enormt med overvåking for å luke dette ut.
Loven beskrives som nødvendig, men skaper bekymringer. Victoria Nash, forsker ved Oxford Internet Institute, er mest bekymret for at lovens vage språk vil føre til at for mange enkeltsaker blir registrert og at dette bare vil begrense det frie ytringsrommet.
Det utrykkes også svært stor uro for at lovverket vil kunne knekke retten til å sende krypterte meldinger i Storbritannia. Det kan bety slutten for meldingsapper som Signal. Det vil også bli slutten for WhatsApp, og Wikipedia, som sier de ikke lengre vil operere i landet om loven blir godkjent.
Storbritannia, av alle steder
Om Online Safety Bill blir godkjent vil Storbritannia, av alle land, ha laget en oppskrift på hvordan et autoritært regime skal ta kontroll over internett.
Dette vil gjøre Storbritannia til en global rollemodell for autoritære regimer. Om Storbritannia erklærer at det er greit å overvåke all kommunikasjon, settes en presedens som andre vil følge.
Meredith Whittaker, leder av Signal Foundation
Online Safety Bill debatteres nå i overhuset av det britiske parlamentet. Blir loven godkjent tar den effekt i sommer.
Lektor med mastergrad i historie og journalist i Teknokratiet. Har ellers skrevet for Aftenposten, Klassekampen, Subjekt, Vårt Land, Dagsavisen og Lektorbladet.