Skal vi tro de nyeste rapportene er det ikke lenge til 3D-printing vil ha en stor påvirkning i dagliglivet. Det kan by på mange muligheter, men bekymringer finnes likevel.
Flere mener det ikke er lenge til 3D-priting vil bli en helt grunnleggende del av livene våre. Det kan hjelpe mange, men byr samtidig på utfordringer.
3D-printing kan brukes til alt
3D-hus, 3D-kunst, 3D-maskindeler, 3D-klær. Listen har blitt lang over produkter som kan lages av en 3D-printer.
Selv om 3D-printing kan virke som noe fra en fremtidsfilm, har teknologien eksistert lenge. Så tidlig som i 2016 mente flere at en 3D-printere ville eksistere i alle hjem. I 2017 begynte flere å undre over hvorvidt 3D-printing kunne endre den tradisjonelle byggebransjen og teknologien har siden den gang utviklet seg i rasende fart.
Hele nabolag 3D-printes
De som håper på en «3D-revolusjon» får sine drømmer sakte oppfylt. I USA er det planlagt at hele nabolag skal 3D-printes, og i år skal 46 nye 3D-printede boliger bygges i Storbritannia.
Byggeprosjektene i USA og Storbritannia representerer noe av det beste 3D-printing kan gi. Prosjektet i Storbritannia vil ha omtrent ingen utslipp og husene bygges ikke i mursten, men i kompakt sement, som gjør byggetiden kort.
Mat kan også 3D-printes, noe som kan bidra til en enorm reduksjon i matsvinn. En restaurant i Nederland har allerede menyen klar.
3D-printing kan brukes til alt: Høreapparater, sko, medisiner og maskindeler til både fly og biler. Potensialet er stort og det som en gang var sett på som en kuriøs hobby, kan bli en milliardindustri som løser mange samfunnsproblemer.
Les også: Dette kan være de første bildene av Apples VR-briller
Farer og usikkerhet
Til tross for de positive sidene har 3D-printing skapt mye uro. Det handler både om hvordan 3D-printing påvirker mennesker og hva som potensielt kan 3D-printes.
Amerikanske CDC har allerede varslet om farene ved 3D-printing. Spesielt er de bekymret for kjemikaliene som brukes og risikoen ved å puste dem inn.
Mange ble overrasket og skremt da de første videoene av 3D-printede våpen begynte å dukke opp på internett. Dette er våpenproduksjon som per nå er lovlig i USA, med oppskrifter og forklaringer på hvordan våpnene produseres. Våpnene kan lages av hvem som helst og er ikke mulig å registrere eller spore.
Europol slo alarm om trenden i 2022 og selv om disse våpnene er ulovlige i Norge, er det altså ingen måte å registeret eller kontrollere.
Framtiden er kanskje i 3D. Det vil by på både teknologisk innovasjon og uforutsette utfordringer.
Lektor med mastergrad i historie og journalist i Teknokratiet. Har ellers skrevet for Aftenposten, Klassekampen, Subjekt, Vårt Land, Dagsavisen og Lektorbladet.