India er landet i verden som blokkerer internett oftest. Det er femte året på rad at India kommer på toppen av den dystre kåringen.
Soleklar «vinner»
Det er Access Now som har satt sammen listen over landene i verden hvor internett oftest ble blokkert i 2022. Listen kommer i den årlige rapporten #KeepItOn.
India hadde 58 prosent av registrerte internettblokkeringer på verdensbasis i 2022 med 84 blokkeringer. Ukraina, med 22 registrerte internett-blokkeringer, kommer på andreplass og Iran på tredje med 18.
Les også: Biden gir føderale myndigheter 30 dager på å slette TikTok
Menneskerettighetsbrudd og konflikter
Tilgangen til internett er ansett som viktig for velfungerende samfunn. Mange tolker derfor artikkel 19 i FNs menneskerettighetserklæring som en støtte til fri internettilgang.
Som #KeepItOn-rapporten påpeker er det svært ulike grupper og situasjoner som kan føre til at myndigheter blokkerer eller stenger internett.
Valg, konflikter, demonstrasjoner, til og med eksamensperioder, kan lede til hel eller delvis internettblokkering. Det kan være nedstenging av bredbånd, blokkeringing av mobilnett eller begrenset tilgang til sosiale medier.
En fellesnevner er likevel dessverre at det oftest skjer i land hvor det foregår grove menneskerettighetsbrudd. Alle internettblokkeringene som har skjedd i Ukraina har for eksempel blitt utført av russiske okkupanter.
15 av de 18 registrerte blokkeringene i Iran kom etter at demonstrasjonene begynte i september. Og i den etiopiske Tigray-provinsen, hvor det har skjedd krigsforbrytelser, var internett blokkert i over et år.
Uheldig utvikling i India
Det er likevel i India at flest internettblokkeringene har skjedd. Det er femte året på rad at India kommer på topp av #KeepItOn-listen.
Både nasjonale og regionale myndigheter i India har iverksatt blokkeringer, men det har hovedsakelig forekommet i den konfliktfylte Kashmir-regionen. Dette skjer til tross for at Indias høyesterett avgjorde at lengre internettblokkeringer må være forholdsmessige og begrenset til en angitt tidsperiode. Flere har tolket de mer frekvente internettblokkeringene som et virkemiddel brukt av Indias stadig med autoritære myndigheter.
Fra 2016 til 2022 har antallet land med registrerte internettblokkeringene økt fra 25 til 35 land.
Slike internettblokkeringene kan ha fatale konsekvenser og myndighetene i de aktuelle landene ser dessverre ut til å kun bli mer sofistikerte i sine metoder.
Lektor med mastergrad i historie og journalist i Teknokratiet. Er spaltist i Subjekt og har skrevet for Aftenposten, Klassekampen, Vårt Land, Dagsavisen og Lektorbladet.