Som et svar på en ny internettlov har både Google og Meta begynt å blokkere canadiske brukeres tilgang til nyheter. Foreløpig er ikke mange påvriket, men canadiske politikere er likevel bekymret
Ny lov setter tek-selskaper under press
Siden juni 2022 har det canadiske parlamentet forhandlet fram Lov C-18, også kjent som Online News Act. Loven krever at selskaper som Google og Meta må kompensere kanadiske nyhetsmedier om lenker blir delt gjennom deres nettsider eller plattformer.
Det betyr i praksis at om en lenke til en nyhetssak produsert av et canadisk nyhetsbyrå deles på, for eksempel Facebook, vil de som produserte nyhetssaken ha rett på økonomisk kompensasjon fra Meta.
Les også: Elon Musk flytter Tesla tilbake til California
Nyheter blokkert
Det var tidligere denne uken at The Canadian Press meldte at Google blokkerte enkelte brukeres tilgang til nyheter.
Google har svart at dette foreløpig ikke påvirker mer enn 4 prosent av brukerne i Canada, men at dette kan bli en realitet for flere om Lov C-18 blir godkjent i det canadiske parlamentets overhus (senatet, red amn).
Dette har opprørt Canadas statsminister, Justin Trudeau, som sier han ikke kan forstå hvorfor Google synes det er bedre å blokkere nyheter enn å betale journalistene for arbeidet de gjør.
«Jeg synes det er en fryktelig feil og jeg vet at canadiere forventer at journalister betales godt for arbeidet de gjør.»
Justin Trudeau, Canadas statsminister
Delte meninger
Flere politikere krever nå at selskapene må møte i parlamentet å forklare seg. Pablo Rodriguez, Canadas kulturminister som leder arbeidet med Lov C-18, har meldt at en stor andel av underhuset støttet dette.
Likevel er det flere i Canada som tar mer parti med tek-gigantene. Senator Paula Simons mener at grunnlaget i Lov C-18 bygges på en misoppfatning av hvordan nettreklame fungerer. En potensiell kompensasjonsordning vil også gjøre kanadisk presse mindre uavhengig hevder flere politikere fra det konservative partitet.
Dette synet støttes av Michael Geist, jussprofessor ved University of Ottowa. Han påpeker samtidig at om Google og Meta vil blokkere brukeres tilgang til nyhetslenker vil det i så fall være mer negativt for nyhetsmediene enn tek-selskapene.
Om loven godkjennes vil Canada bli det andre landet i verden, etter Australia, med en slik form for lovgivning.
Lektor med mastergrad i historie og journalist i Teknokratiet. Er spaltist i Subjekt og har skrevet for Aftenposten, Klassekampen, Vårt Land, Dagsavisen og Lektorbladet.