Huawei inntok enda et produktsegment da de nylig lanserte skjermer for både gaming og kontorbruk.
MateView er en praktisk talt rammeløs 28″ 4K skjerm egnet for kreativt arbeid som bildebehandling og filmredigering med 98% DCI-P3 fargerom, mens MateView GT er en krummet 34″ 3K-skjerm med 165 Hz oppdateringsfrekvens og 4000:1 dynamisk rekkevidde, som egner seg for spill.
Vi har testet sistnevnte.
Huawei MateView GTs spesifikasjoner:
- 21:9 formfaktor
- 3440 x 1440 pixler
- 90% DCI-P3 / dekker 100% sRGB
- 350 nits
- 165 Hz oppdateringsfrekvens
- 1500R
- 4000:1 kontrast
- Støtter HDR
- TÜV Rheinland sertifisert: Lite blålys og flimmerfri.
- Pris: 5990 med lydplanke / 5490 uten
1500R – mer allsidig?
MateView GT har en kurvatur på 1500R som betyr at dersom skjermen skulle fortsatt rundt i en hel sirkel, så ville radiusen blitt 1500 millimeter eller 1,5 meter. Det er ikke så voldsomt krumt.
Til sammenligning har Samsungs Odyssey som jeg har testet tidligere en krumming på 1000R. Den var virkelig bøyd!
Mindre kurvatur gjør på noen måter skjermen mer allsidig, mens 1000R egner seg mer for kun spill. Men når skjermene blir større enn denne, opp mot 49″ som Samsungs, er det igjen en fordel med mer krumming. Kanskje er 1500R for 34″ optimalt, mens 1000R er perfekt for 49″?
Uansett, med for mye krumming blir ting som grafikk- og bildebehandling vanskelig. Det blir rett og slett vanskelig å vite hva som er en rett vannrett linje.
Så selvom dette er en skjerm ment for spilling fungerer den også fint som kontorskjerm. Kombinasjonen høy oppløsning, rask oppdateringsfrekvens og 1000R krummefaktor er en optimal kombinasjon i mine øyne. Sleng på en helt ok pris og du har du et svært godt kjøp.
Skjermen koster 5990 med innebygget lydplanke og 5490 uten. Testenheten kom uten.
Lyssterk!
Skjermen har et dynamisk kontrastforhold på 4000:1 og en lysstyrke på 350 nits. Det høres egentlig ikke så mye ut, flere mobiltelefoner har lysstyrker oppe i 1200 nits, men denne oppleves lyssterk.
Dessverre har jeg hatt problemer med blått og gult flimmer rundt tekst, som jeg tror har å gjøre med Display Port – kabelen eller skjermkortet.
Problemet forsvinner når jeg kobler på en enhet med HDMI. Jeg har ikke hørt om andre med samme problem med denne skjermen, men et google-søk avslører lignende tilfeller på andre skjermer, uten noen god løsning.
Dette fenomenet ødela naturligvis litt for opplevelsen av skjermen, selvom jeg i denne testen ser bort fra problemet. Ingen andre rapporterer om feilen, så sannsynligvis er jeg uheldig med kombinasjonen av et forholdsvis gammelt skjermkort, drivere og skjerm.
Det virket heller ikke som om Huawei-menneskene hadde vært borti feilien da jeg tok kontakt. De ba meg prøve HDMI og glemme det. De er nemlig ikke alltid de mest tekniske, de som jobber for store utenlandske tech-selskaper i Norge.
Nå har vi levert skjermen tilbake og får ikke fulgt opp problemet videre. Skulle det vise seg at dette er et problem som gjelder flere, ville vi ikke kunne anbefale skjermen.
Fremtidssikker
165Hz er mer enn bra nok. Og med en oppløsning på 3440×1440 pixler bør skjermen oppleves oppdatert en stund. Den oppleves bred, men ikke for bred. Formatet egner seg til filmklipping og kan fint erstatte flere skjermer.
Skjermen får strøm gjennom en 135W USB-C-port og kan lade andre enheter opp med opptil 10W gjennom den andre USB-C-porten. To HDMI-innganger gjør at du enkelt kan bytte mellom forskjellige enheter.
Menyknappene som aktiveres med en knapp under fronten av skjermen er lette å forstå og menyene er responsive og raske. Skjermen har et par spillfunksjoner som cross-hair og forskjellige fargeprofiler og egne innstillinger for blant annet MOBA og first-person-shooters.
På baksiden sitter et magnetisk deksel som dekker skjermens porter. Innenfor sitter en USB-C, DP, 2stk HDMI, 3,5 mm jack, og USB-C strømadapter inngang.
Skjermens stativ er rimelig fleksibelt og skjermen kan løftes opp og ned, tiltes og vris. Stativet kan også taes av om man ønsker å feste skjermen på veggen, med eget veggveste.
Innsynsvinkelen er bra og krummingen gjør at man ser mer eller mindre rett på hele skjermen. Når skjermer når en viss størrelse, i mine øyne fra 32″ og oppover, er krumming nyttig. Med min 32″ arbeidsskjerm fra Samsung opplever jeg at jeg ser skrått på sidene av skjermen. Det unngår man med en kurvet skjerm.
Sett bort fra min problemer med blått skimmer rundt tekst, (jeg regner med at det bare er jeg som har vært uheldig, og at det dreier seg om skjermkort-drivere) er det lite å utsette på denne skjermen. Her får man oppdateringsfrekvens, kurvethet, oppløsning og praktiske løsninger til en veldig ålreit pris.
Podcast-host, redaktør og forfatter i Teknokratiet. Bachelor i filosofi og master i dokumentarregi. Regissør og fotograf i Newslab, tidligere journalist i ITavisen.