OnePlus Nord N10: Ikke kjøp denne telefonen

Jeg har blitt vant til OnePlus’ telefoner den siste tiden.

De har jo kommet i bøtter og spann inn på testbenken. Men denne er noe litt annet.

Resten av årets OnePlus – telefoner har hatt en del fellesnevnere: 90 eller 120 Hz skjerm, fingeravtrykkleser i skjermen, lydløs-switch, hurtiglading etc. Disse egenskapene utgjør OnePlus.

Så når OnePlus Nord N10 kommer med fingeravtrykkleser bak på telefonen og uten lydløs-switch, føles den ikke helt som en OnePlus.

Men så koster den jo kun 3799 kroner.

Når du starter telefonen merker du også at telefonen ikke har like finjustert vibrasjon som resten av lineupen. Denne telefonen vibrerer mer som telefoner pleide å gjøre før i tiden, med lengre og mindre taktil vibrasjon. Den har også mer ramme nederst enn det vi har blitt vant til.

OnePlus Nord til venstre er vesentlig mer lyssterk enn OnePlus Nord N10 til høyre. (Ill: Ole Magnus Kinapel/ITavisen)

Derfor syntes jeg hele lanseringen var merkelig.

Var dette virkelig en nødvendig produkt å lansere for OnePlus. Fantastiske OnePlus Nord kom for mindre enn et halvt år siden, en telefon som koster omtrent det samme (4500 kroner), er litt mindre, penere i mine øyne, har fingeravtrykkleser i skjermen og lydløs-switch, og viktigst av alt – ser ut som og føles som en OnePlus-telefon.

N10 derimot, er fin i bruk, men har ikke noe spesielt over seg. Joda, den har doble høyttalere og spiller høy lyd i stereo. Den kommer også med hodetelefoninngang.

Stereo høyttalere og hodetelefoninngang. (Ill: Ole Magnus Kinapel/ITavisen)

Funksjoner Nord mangler. Men den føles i mye større grad som en generisk Android-telefon og jeg ville (any day) lagt 800 kroner ekstra i potten og kjøpt Nord istedet for Nord N10. Se hele testen av Nord her:

N10 har et 90Hz IPS-panel, mens Nord har et 90Hz AMOLED-panel.

Nord er langt mer lyssterk enn N10, har Gorilla Glass 5 istedet for 3 og raskere prosessor. Nord har dessuten dobbelt frontkamera, som den eneste i årets OnePlus-familie.

N10 har bakside i plast, mens Nord har forside og bakside i Gorilla Glass 5 og føles rett og slett dyrere.

Nord til venstre, er vesentlig mer lyssterk enn Nord N10. (Ill: Ole Magnus Kinapel/ITavisen)

Sammen med N10 lanserer også OnePlus den mer forståelige Nord N100. Denne koster kun 1999 kroner og plasserer seg i et segment der OnePlus ikke har telefoner fra før.

OnePlus Nord N100 er et mer forståelig produkt. (Ill: OnePlus)

Så hva i all verden er greia med N10? For å forstå hva selskapet driver med må vi se til USA.

OnePlus Nord kom nemlig aldri til det amerikanske markedet. Istedet ble den kun lansert i Europa og India. Grunnen til det er mest sansynlig at det ville vært for dyrt for OnePlus å lansere Nord i USA.

N10 har et firekameraoppsett, forholdsvist likt Nord. (Ill: Ole Magnus Kinapel/ITavisen)

OnePlus arbeider med å bli en av de store i USA, og sikter seg inn på samme marked som Samsung og Apple, med OnePlus 8, 8 Pro og 8T i flaggskipsegmentet. Og for å få til det i USA, har selskapet inngått avtaler med både Verizon og Amazon. Det krever enorme lagre og enorm produksjon, for det nytter ikke å komme til Verizon å si at man kun har et par tusen telefoner tilgjengelig.

OnePlus opererer stort sett med små kvanta

Og på den måten har de kunnet presse prisene ned, siden de ikke risikerer å sitte igjen med masse enheter som ikke blir solgt. OnePlus 8 – serien har derimot vær selskapets dyreste modeller noensinne, og noe av grunnen er nettopp Verizon og Amazon – samarbeidet. Med større risiko følger høyere pris for sluttbrukeren.

Skjermpanelet på N10 er fint, men ingenting spesielt. (Ill: Ole Magnus Kinapel/ITavisen)

I India er prisen på OnePlus’ telefoner langt lavere enn det de er i USA og Europa, både fordi det virker som at OnePlus bruker det indiske markedet på å teste produkter, men også fordi det lar seg gjøre å selge telefoner i det indiske markedet uten å inngå avtaler med store forhandlere.

Når OnePlus Nord lanseres med så vanvittig god innmat for pengene ville det rett og slett ikke lønne seg for selskapet å selge telefonen i USA. Dessuten hadde de ved lansering av Nord allerede problemer nok som det var med møte etterspørselen av 8 og 8 Pro. Og med 8T-lanseringen i tillegg vil jeg tro at de har nok å gjøre.

Les mer

Kjøp Nord, ikke N10

Derfor kom ikke Nord til USA og derfor kommer istedet N10 til det amerikanske markedet, en telefon med langt billigere innmat enn Nord. Og derfor gir det ikke mening å kjøpe N10 her i Norge, siden vi faktisk får tak i Nord.

Når det er sagt…

…er telefonen helt kurant. Den har et firekamerasystem med et 64 MP hovedkamera. OnePlus har etterhvert blitt gode på kameraprogramvare og bildene blir ganske bra.

Tatt med N10′ standard vidvinkelkamera. (Ill: Ole Magnus Kinapel/ITavisen)

Men Ultra vidvinkelobjektivet skuffer med sine 8 MP. Selv i godt lys er bildene kornete og uskarpe.

Tatt med N10′ ultra vidvinkelkamera. (Ill: Ole Magnus Kinapel/ITavisen)

I tillegg har den et dybdekamera og 2 MP makroobjektiv som Nord fikk så mye kritikk for. Og det er temmelig håpløst, men kan være litt morsomt en gang i blant.

Tatt med N10′ makroobjektiv. (Ill: Ole Magnus Kinapel/ITavisen)

Telefonen oppleves rask og kvikk, det er vanskelig å skille N10 fra Nord når det kommer til ytelse, men skjermen blekner i forhold. Fargene er mindre levende og lysstyrken er langt svakere.

Telefonens frontkamera. (Ill: Ole Magnus Kinapel/ITavisen)

N10 kommer med et forholdsvist stort på 430 batteri og 30W hurtiglading. Lagringsplassen er på 128 GB, men kan utvides til 512 GB ved behov. Den har stereohøyttalere og spiller høyt. Og kjører naturligvis OnePlus’ optimaliserte og lekre versjon av Android: OxygenOS.

Men ikke kjøp den

Det er ingenting galt med N10. Du får mye telefon for pengene. Men N10 blir stående i skyggen av OnePlus Nord som jeg vil kalle årets beste mobil-deal. Jeg kan ikke få sagt mange nok ganger hvor bra jeg synes OnePlus Nord er, prisen tatt i betraktning. I den prisklassen er Nord drømmetelefonen i mine øyne.

OnePlus N10′ spesifikasjoner:

  • Snapdragon 690 5G 8 nm
  • Skjerm: IPS LCD, 90Hz, 1080 x 2400 px
  • 128 GB UFS 2.1 – lagring
  • 6GB RAM
  • Kamera:
    • 64 MP vidvinkel, f/1.8, 1/1.72″, 0.8µm
    • 8 MP ultra vidvinkel, f/2.3, 119˚
    • 2 MP makro, f/2.4
    • 2 MP dybdesensor, f/2.4
  • Frontkamera: 16 MP, f/2.1
  • 4300 mAh, 30W Warp charge
  • Pris: 3799 kroner

Ansvarlig redaktør: Ole Magnus Kinapel.
Ta kontakt på desk(at)teknokratiet.no
© 2023 Teknokratiet.