NASA utlyser 370 millioner dollar (3 425 536 000 kroner) på prosjekter som skal bidra til teknologisk utvikling på månen.
14.1 millioner går til Nokias underselskap Bell Labs, som skal bygge ut 4G på månen. Månens 4G vil bli langt mer energibesparende, tåle mer og ta mindre plass enn basestasjoner på jorden. Prosjektet er en del av Artemis-programmet som skal sende første kvinne og neste mann til månen i 2024.
Men hva koster det å roame på månen? Og tilbyr Nokia data rollover?
Det vites ei. Men etter planen skal en månebase stå klar i 2028, og allerede i slutten av 2022 skal Nokias utstyr fly opp og installere seg selv på månen. NASA planlegger permanente bosetninger på månen fra 2030. Med 4G blir kommunikasjon med jorden mer stabil enn dagens radiooverføring.
Nokia samarbeider med Intuitive Machines for å bygge ut 4G som i likhet med jordens 4G, vil bli oppgradert til 5G over tid.
Les også: Vi intervjuet to danske månearkitekter som bor i selvbygd månebase på Grønland i tre måneder.
Hvorfor ikke 5G med det samme?
4G overføres med lengre bølgelengder enn 5G og gir bedre rekkevidde. 5G-dekning krever basestasjoner per 200 meter, noe som høres kostbart ut å installere på månen i første omgang. Dessuten er 4G raskt og faktisk vil det fungere bedre på månen enn på jorden, som ikke har trær og bygninger som står i veien for signalene.
Månens 4G blir bygget for å tåle ekstreme temperaturer, stråling, vakum og rystninger forårsaket av landinger og avreiser fra månens overflate.
Nettet vil bli brukt av måneboerne til å navigere på månen med en slags Google Maps, som vi jordboere er vant til. 4G vil også brukes til å streame høykvalitets video tilbake til jorden. I fremtiden vil vi med andre ord kunne forvente oss skarpere live-opptak av astronauter som spretter rundt.
SpaceX fikk også en del av NASAs pengepose
SpaceX mottokk 53,2 millioner dollar for å ha demonstrert hvordan de kan frakte 10 tonn med flytende oksygen mellom tanker på Starship.
Andre prosjekter som mottok penger jobber med blant annet roboter, landingsteknikker og strømgenerering på månen.
Kilde: NASA
Podcast-host, redaktør og forfatter i Teknokratiet. Bachelor i filosofi og master i dokumentarregi. Regissør og fotograf i Newslab, tidligere journalist i ITavisen.