Huawei FreeBuds Pro har god lyd og overlegen støykansellering, men er de fine?

Huaweis siste helt trådløse ørepropper er litt annerledes.

Huawei er inne på en ny sti: De gjør sine egne ting. Ting andre selskaper ikke har gjort før. Nesten, i alle fall.

Som vi vet slapp Huawei akkurat høyttaleren Sound X som vi har testet, og som ligner på Apples HomePod. Huawei er skamløse på å stjele design fra Apple og Samsung, for å gjøre små forandringer og lansere det som sitt eget.

Det har vi blitt vant til. FreeBuds Pro er derimot et friskt pust.

FreeBuds 3 og FreeBuds 3i var utrolig like Apple Airpods og Airpods Pro. Derfor er det godt å se at Huawei gjør noe litt annet denne gangen.

Ladeetuiet er stort. (Ill: Ole Magnus Kinapel)

Førsteinntrykk

Det første som slår meg er hvor vanskelig proppene er å få ut av esken. Man må klype hardt og riktig for å tak på proppene.

Ladeetuiet er også større enn jeg hadde trodd og vesentlig tykkere enn forgjengeren FreeBuds 3’s.

FreeBuds Pro. (Ill: Ole Magnus Kinapel)

FreeBuds Pro har kortere tupp enn det vi har blitt vant til fra Apple Airpods og FreeBuds 3. Tuppen er firkantet og har ny funksjonalitet.

Ikke alle jeg møter synes de er fine, men jeg liker det funksjonalistiske tekno-designet. Og det er fint at pinnen er blitt kortere siden forrige generasjon. Det gjør at de sitter bedre i øret.

Hva synes du om utseendet?

Huawei-logoen pryder øreproppinnen. (Ill: Ole Magnus Kinapel)

Inni proppene sitter et 11mm stort høyttalerelement som leverer kraftig bass.

Virkelig kraftig bass. Og lyden i proppene er bra, ingenting å utsette på den. Men ikke bedre enn Samsung Galaxy Buds Live som jeg har sammenlignet med. Samsungs bønner ligger í øret og sitter ikke inni øregangen, men har likevel et hakk bedre lyd spør du meg.

Først og fremst er lyden i de to produktene forskjellig.

Buds Live har rundere lyd, mens FreeBuds Pro låter skarpere. Buds Live har et 12mm stort element, mens FreeBuds Pro’s måler 11mm.

FreeBuds Pro på innsiden. (Ill: consumer.huawei.com)

Ute i verden er FreeBuds Pro klart best.

Det at de stikker inn i øregangen gjør at de demper vind og annen støy langt bedre enn Buds Live. Disse kan jeg løpe og sykle med, mens Buds Live ikke egner seg når det blæs.

Man bør jo helst ikke sykle med propper, men velger man likevel å gjøre det bør man gjøre det med FreeBuds Pro. Og om man setter proppene i «ambience mode» spiller de av lyden fra omverdenen slik at man hører hva som skjer rundt seg. Og det fungerer kjempebra.

Det er faktisk helt fantastisk å sette proppene i «ambience mode» og ta en telefon mens man sykler. Aldri har jeg kunnet prate i telefonen mens jeg sykler på denne måten.

3×2 mikrofoner

To mikrofoner peker utover og en innover og ved å kjenne etter vibrasjoner fra kjeven og analysere stemmen min, klarer de å filtrere ut omverdenens vind og tøy. Folk hører ikke at jeg suser rundt på sykkel mens jeg snakker med dem.

Ut på løpetur med FreeBuds Pro. (Ill: Ole Magnus Kinapel)

Jeg prøvde meg også på en løpetur i øsregnet og fikk slått fast at de tåler en dusj, selv om de ikke har noen offisiell IP-rangering. Lyden fra podcasten jeg hørte på var klar og vinden og regnet kom ikke igjennom støykanselleringen. Når jeg skrudde av støykanselleringen hørte jeg hvor mye det egentlig blåste.

Men i det venstre øret hørte jeg en klikkelyd for hvert skritt jeg tok. Men det kan jo hende det bare er hodet mitt som klikker.

Med Buds Live derimot, blåser det rett inn på trommehinnen så fort det er litt vind.

Dessuten har FreeBuds Pro helt suveren støykansellering. Den kan settes i ultramodus som stenger nesten all lyd ute, kosemodus som tar vekk de mest irriterende lydene på lesesalen, eller i generell modus som passer når man er ute og går i gatene. Evt. kan du sette den til dynamisk modus som justerer støykanselleringen for deg.

Fra venstre: Galaxy Buds Live, FreeBuds Pro, FreeBuds 3. (Ill: Ole Magnus Kinapel)

Er støykansellering det viktigste for deg, er det ikke noe tvil. FreeBuds Pro er suverene.

Dessuten har det sjeldent har vært lettere å skifte mellom tilkoblede bluetooth-enheter.

Les mer

FreeBuds Pro kan være koblet til to enheter samtidig, slik at det skal være enkelt å skifte mellom å se film på nettbrettet og ta telefonen når den ringer.

Hver propp har også doble antenner som proppene selv skifter mellom for å alltid ha best mulig tilkobling til enheten de er koblet til. Og med disse proppene kan jeg bevege meg rundt i nesten hele huset uten å miste kontakten. Buds Live har også god rekkevidde, men sammenlignet virker det som at FreeBuds Pro er ørlite grann bedre.

Eskene til de forskjellige øreproppene. (Ill: Ole Magnus Kinapel)

AI Life – Huaweis app for proppeinnstillinger hjelper deg med å velge riktig tupp for at de skal sitte best mulig i øret. Med “Tip fit test” hører proppene etter hvordan lyd resonnerer i øregangene dine og vurderer hvordan proppene sitter. Sitter de ikke godt, kan du bytte proppetupp.

Huawei skryter av at de demper omgivelsenes lyd med opptil 40dB når støykanselleringen er på ultra.

Og det kan stemme. Det blir veldig stille. Nesten like bra som Sony WF-1000XM3. Man kan også sette proppene til “awareness mode” som spiller av lyd fra omgivelsene i naturlig volum.

Ved å stryke opp og ned langs sidene på proppepinnen skrur man opp og ned volum.

Ved å klemme starter eller stopper man det som spilles av og klemmer man lenge skrur man av og på støykansellering. Disse funksjonene kan man justere i AI Life. Men ofte opplever jeg at klemmingen ikke fører til noe. Man må klemme ganske hardt. Og når jeg har klemt må jeg ofte justere proppen jeg har klemt på for at den skal sitte skikkelig i øret.

FreeBuds Pro sitter godt i ørene. (Ill: Ole Magnus Kinapel)

Jeg hadde nok foretrukket å tæppe på siden slik man gjør på FreeBuds 3 og Buds Live.

Derimot liker jeg at man stryker langs proppene for å endre volum. Det krever litt tilvenning, men dette er en fin løsning. Det er i det hele tatt luksus å kunne justere volumet rett på proppene.

Proppene kan lades trådløst og skal holde i 7 timer uten støykansellering og 4 timer med støykansellering. Med esken får man 30 ekstra timer. Det er bra. Esken lades fullt på en time, mens proppene lades fullt i esken på 40 minutter. Ikke dårlig.

Esken til FreeBuds Pro er forholdsvis stor. (Ill: Ole Magnus Kinapel)

Proppene kommer i fargene Silver Frost, Ceramic White og Carbon Black, blir tilgjengelige denne måneden og koster 1999 kroner. Det samme som Buds Live.

Alt i alt er jeg fornøyd med proppene. De ser annerledes ut enn andre propper, og det er bra. De har overlegen støykansellering og samtalekvalitet.

Proppene er også muligens de mest behagelige proppene jeg har prøvd som sitter inne i øregangen. Vanligvis foretrekker jeg propper som ligger i øret. Men jeg skulle ønske at lyden var enda litt bedre og at etuiet ikke var så stort. Og det å klemme på pinnen for spill/pause er heller ikke min favorittløsning.

Hva synes du om designet? Fine eller grelle?

Mot

  • Stort etui
  • Klemme for å starte/pause er ikke så intuitivt

For

  • God batteritid
  • God lyd, men bare nesten like bra som Galaxy Buds Live som koster det samme.
  • Fantastisk støykansellering
  • Samtalekvalitet er veldig bra, selv i vind og vær.

8/10

Ansvarlig redaktør: Ole Magnus Kinapel.
Ta kontakt på desk(at)teknokratiet.no
© 2023 Teknokratiet.